Lekker Wijnen

Lekker Wijnen

Lekker Wijnen

De 'allrounders'

De beste wijn is natuurlijk gewoon die wijn, waar je trek in hebt. Bovendien is het onpraktisch om veel  verschillende wijnen te kopen. Daarom onderstaande allrounders: kijk eens waar je het meeste van op de (binnen)barbecue of op je gourmetplaat hebt liggen en kies daar je wijn bij: 

  • Chardonnay: Fris, maar zwoel genoeg om goed samen te gaan met frisse gerechten, maar ook met wat stevigere bbq-/gourmetgerechten als kip en zalm gaat deze wijn goed samen.
  • Sauvignon Blanc: De stevige zuren en kruidigheid maken Sauvignon Blanc een geweldige partner voor gegrilde visgerechten met citroen, gamba’s met chili, salades, geitenkaas en andere frisse en pittige gerechten.
  • Rosé uit de Provence: Vriendelijke en makkelijke wijn met voldoende zuren die goed combineren bij gegrild en wat vetter eten, zoals varkensvlees, worst en saté.
  • Gekoelde Pinot Noire: Misschien wel de meest food-vriendelijke wijn die er is. Gekoeld is hij delicaat genoeg om het eten niet te overheersen. Pinot Noire is heerlijk met zeevruchten, kip, rood vlees en kaas.
  • Syrah: Een pittige, kruidige wijn die heel goed samen gaat met rokerige, zwaardere vleesgerechten.

Wijntips 

 *Koel de wijn van tevoren. Te warme wijn bij jouw barbecuefeest of gourmetfeest? Dat is echt zonde. Als een wijn te warm geserveerd wordt, overheerst de smaak van alcohol. Houd de volgende temperaturen aan: 

  • Mousserende wijn              8°C
  • Lichte witte wijn               10°C
  • Zware witte wijn               12°C
  • Rosé                                10°C
  • Lichte rode wijn                14°C
  • Zware rode wijn                18°C
  • Dessertwijn                       16°C

Geen thermometer bij de hand? Koel rode wijn 15-30 min in de koelkast, en witte wijn minimaal 4 uur in de koelkast. 

 *Serveer de wijn in een glas

Heb je niet genoeg glazen of ben je bang dat je gasten je mooie wijnglazen breken? Gebruik dan toch geen plastic bekers. Wijn in een plastic beker is lang niet zo lekker als wijn uit een wijnglas. Als je het echt wilt, moet je het lekker doen, maar plastic houdt de aroma’s niet vast en de wijn komt niet goed tot zijn recht. Dat scheelt weer een fles goede wijn, want die hoef je hier niet in te serveren. Das gewoonweg zonde van de wijn en je geld. 

*Koop de juiste (hoeveelheid) wijn

Duizelt het jou ook altijd als je weer eens voor al die schappen wijn staat in de supermarkt? Ga dan voor 'lekker makkelijk' en kies in ieder geval 1 goede rode en 1 goede witte wijn. Kies voor ‘de allrounders’ en koop altijd 1 fles meer dan je nodig denkt te hebben. Het is zonde als je thuisfeest eindigt omdat de bodem van je fles is bereikt. Dat extra flesje wijn komt tijdens jouw volgende borreluurtje écht wel weer van pas. 

*Serveer water

Plat of bubbels: Drink water naast je wijn. De wijn gaat dan niet zo hard en je gasten ook niet:)

Heerlijk gourmetten doe je samen

Naar gourmetten.nl