Verwelkom de nieuwe Prins Carnaval met een barbecue

Verwelkom de nieuwe Prins Carnaval met een barbecue

Verwelkom de nieuwe Prins Carnaval met een barbecue

Wat weet jij over carnaval?

De elfde-van-de-elfde

De dag waarop het carnavalsseizoen met veel ceremonie officieel wordt geopend.

Prins Carnaval

De ‘vorst der zotten’. Prins Carnaval wordt elk jaar in het geheim gekozen door een driemanschap van de plaatselijke carnavalsvereniging. Tijdens de Prinsuitroeping wordt de nieuwe prins uitgeroepen en voor iedereen ontmaskerd.

Sleuteloverdracht

De zaterdag vóór carnaval ontvangt de Prins om 15.11 uur uit handen van de burgemeester de sleutel van de stad. Daarmee draagt de burgemeester voor drie dagen symbolisch de macht aan hem over.

Zate Hermeniekes

Zij verzorgen de muziek. Carnaval vindt voor een groot deel buiten op straat plaats en daar zijn dan ook de meeste Zate Hermeniekes te vinden.

Carnavalsoptocht

Georganiseerd door de stad vindt op zondag de carnavalsoptocht plaats. De optocht bestaat uit een bonte verzameling van vaak gethematiseerde praalwagens, hermeniekes, carnavalsgroepen en -verenigingen.

Pêkske

Gedurende het gehele jaar gaan de mensen casual of chique gekleed de deur uit. Tijdens carnaval zijn ze vooral ‘gek gekleed’. Sommigen gaan voor een volledig uitgerust ‘pêkske’, vaak met bijbehorende act, anderen houden het simpel en knopen slechts een boerenzakdoek om hun nek.

Carnavals eten

In Limburg staat er op de elfde-van-de-elfde veelal zelfgemaakte (erwten)soep of kêrboet(balkenbrij) op het menu. In Brabant vinden vooral de worstenbroodjes gretig aftrek tijdens Carnaval. Zin in iets anders? Ons Winter Barbecue Menu is ook zeer geschikt om een goede bodem te leggen vóór de vasteloavend of om na te genieten ná de vasteloavend. Carnaval en barbecue je met ons mee?

 

Heerlijk gourmetten doe je samen

Naar gourmetten.nl