Mierzoete barbecuetoetjes

Mierzoete barbecuetoetjes

Mierzoete barbecuetoetjes

Zoet

Jack: Ik zat eens na te denken, Barbecue Toetjes zijn meestal zoet. Maar, waarom is dit? Ik bedacht dat het misschien iets met de spijsvertering te maken kon hebben of zo, maar dat wist ik dus niet zeker. Nu is mijn buurvrouw huisarts van beroep dus ik dacht: 'Ik vraag het haar gewoon op de buurtbarbecue.'

Buurtbarbecue

Vorig weekend hadden we de jaarlijkse buurtbarbecue en daar zag ik mijn 'buuf' in de verte al staan met een rosé'tje in haar hand. 'Maar was ze dat wel?' Gehuld in een roze top op een kleurrijk gebloemde maxi Ibiza rok afgestyled met goudgele sandaaltjes, was ze voor mij bijna onherkenbaar. Een heel ander plaatje dan doordeweeks in de spreekkamer. Toen ik zeker was van mijn zaak, liep ik naar haar toe en zei: “Hey Jet, mag ik je iets vragen... weet jij dit misschien?” Ik stelde mijn vraag en zij gaf antwoord. Net als bij een consult. Alleen de setting was anders.

Antwoord

Jet: "Zoet blijft langer in het geheugen van onze smaakpupillen zitten dan andere smaken. Een nagerecht vermindert het volle gevoel na een zware maaltijd. Het verschoont de mond van andere smaken en zet de maag aan het werk. Als we kauwen zet ons speeksel het voedsel om tot suikers. Suiker zet de maag namelijk aan tot het verteren van het eten. Maar niet iedereen kauwt even goed. Door de maaltijd af te sluiten met een toetje geef je je maag dus een extra zetje om te gaan werken. Een uitgebalanceerd menu moet lekker zijn, maar ook gastronomisch. Dat laatste betekent letterlijk 'wetten van de maag'. Dat een toetje een waardige afsluiter is van de maaltijd blijkt ook uit het woord desert. Dit komt van het Franse woord deservir wat afruimen betekent."

Doktersadvies

Jack: Tevreden met Jets antwoord nam ik aan het eind van de barbecue een van de overheerlijke toetjes die klaar stonden op de buffettafel: het Dessert Trio 

Mango Passievrucht

Cheesecake Framboos

Chocolade Karamel

Ze leken alledrie even lekker dus dat maakte de keuze voor mij als ras-echte Bourgondiër er niet makkelijker op. “Die met chocolade moet je nemen”, hoorde ik mijn buuf Jet plots lachend roepen. “Die is het beste voor jouw lijf.” Ik lachte en deed braaf wat de dokter zei. En ik kan je verzekeren… na het opeten van dit ‘toetje op doktersadvies’ heb ik me nog nooit zo goed gevoeld haha.

 

 

Heerlijk gourmetten doe je samen

Naar gourmetten.nl